Legényest

Legényest

Február 5.-én vasárnap estére nagyszabású rendezvényt, kiállításmegnyitót szervezett a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes. A jeles eseménynek kettős jelentősége volt, hiszen ezen a napon született 85 évvel ezelőtt dr. Martin György, illetve idén 20 éves a “Tedd ki a pontot!” Nemzetközi Legényesverseny. A Fonó Budai Zeneházba sok lelkes érdeklődő jött megcsodálni a Kárpát-medence legvirtuózabb férfitáncait.

Novák Péter kedves, közvetlen hangulatban beszélgett a kerekasztal meghívottjaival, Borbély Jolánnal, Karácsony Zoltánnal, Novák Ferenc “Tatával”, Andrásfalvy Bertalannal, Zsuráfszky Zoltánnal, és Szőkéné Károlyi Annamáriával. Szó esett Martin György “Tinka” gyűjtéseiről, a legényes táncokhoz való elköteleződéséről, élményeiről, néptánckutatásáról. Vidáman nosztalgiáztak, a régi néma filmes gyűjtéseken, a szeretett alkotásokon. Személyes történetek, infók is elhangoztak, pl. hogy Mátyás István “Mundruc” elsők között volt akitől “Tinka” gyűjtött. A gálaesten 4 budapesti táncegyüttes, az Angyalföldi Vadrózsa, a Corvinus Közgáz, a Bem és természetesen a házigazda a Bartók Táncegyüttes is műsort adott.

Férfitáncokból sem akadt hiány, Gombai Tamás és a Zagyva Banda muzsikájára olyan kiváló táncosok léptek színpadra akik korábban már a Legényesverseny győztesei voltak. Sokfajta legényes táncot láthatott a közönség, így mindenki talált magának kedvencet. Ördöngősfüzesi, széki, kalotaszegi, gyimesi. Csak pár név a repertoárból. Az est végén szó esett az etnográfus szakma jövőjéről, hagyományról, mostani tradíciókról.

Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna az est főszervezői felhívták a figyelmet, hogy ebben az évben is lesz Legényesverseny egy újdonsággal. Idén a hölgyek is versenyezhetnek, most először rendezik meg, a “Fordulj egyet előttem” nemzetközi páros táncversenyt. A jelentkezéseket szeretettel várják.

Infók a facebook eseményen:
https://www.facebook.com/events/1765532047099857

Az estet méltóképpen,táncház és mulatság zárta.

Szabó Judit