Interjú az Évad legjobb női táncosával

Interjú az Évad legjobb női táncosával

Mint minden évben, idén is április 29.-én, a Tánc Világnapja alkalmából rendezett gálaműsor keretében adták át a Magyar Táncművészek Szövetsége által odaítélt szakmai elismeréseket és az Imre Zoltán díjat. 2015-ben néptánc kategóriában az Évad legjobb női táncosa díjjal Lévay Andreát tüntette ki a Szövetség. Ebből az alkalomból beszélgettünk Vele pályafutásáról.

Kérlek, mesélj a pályafutásod kezdetéről!

A tánc, és a zene szeretetét egy óvónőmnek, Hernádi Gabriellának köszönhetem, aki felfedezte azt, hogy van ritmusérzékem, zenei hallásom, énekhangom. Ő indított el a pályámon, neki köszönhetem azt, hogy zenei végzettséget is szereztem, és a díjátadón Ő is ott lesz velem, hiszen óvodás korom óta figyelemmel kíséri pályafutásomat. Az ő együttesében, a Vasas Művészegyüttes gyerekcsoportjában kezdtem el táncolni, ahol felcseperedve Stoller Antal Huba felnőtt együttesébe kerültem. Itt 19 évig táncoltam. 24 évesen, 2001-ben nyertem felvételt a Mihályi Gábor által vezetett Magyar Állami Népi Együttesbe.

Kik voltak még a mestereid?

Az Együttesen belül a néptánc, a hagyományos autentikus táncok megismerése mellett fontos szerepet kap a kortárs és a modern tánc is. Ezeket a technikákat több mestertől sajátíthattam el. Így például modern, kortárs technikát Földi Bélától, Horváth Csaba ’Csirké’-től, Katona Gábor ’Baká’-tól, Kovács Gerzson Pétertől és Kántor Katától.

Gerzson és Kata 2008-ban a Labirintus című műsor elkészítéséhez nyújtottak tánctechnikai segítséget a tánckarnak és nekem is, hogy megfelelően elsajátítsuk ezt a műfajt, hiszen ez másfajta képzettséget igényel, mint a néptánc, máshol van a mozdulat eleje és vége, máshogyan kell használni az izomzatunkat, erőteljes izolációkat kell alkalmaznunk benne. Dolgoztam még Horváth Zsófival, aki a táncszínházi világot képviseli inkább, Juhász Zsolttal, akinek úgy gondolom, hogy a táncszemlélete átmenetet képez az autentika és a kortárs világ között. 

Autentikus néptáncot többek között Furik Ritától, Szilágyi Zsolttól, Farkas Zoltan “Batyut”-tól, Orza Calinttől, Kocsis Enikőtől és Fitos Dezsőtől  tanultam, de számos elismert táncossal, koreográfussal volt szerencsém dolgozni, akik egy-egy műsor készítésében részt vettek itt a MÁNÉ-ban.

A zenei képzettséged mennyiben segíti a táncos pályafutásod?

Az Államiban nagy hangsúlyt fektetünk az éneklésre, és mivel ez mindig is az erősségem volt (zenei általános iskola, zongora, zenei konzervatórium, magánének), lehetőségem nyílt, hogy ilyen téren is fejlesszem, illetve hasznosítsam a tudásom. Nagyon sokat segített Herczku Ági, aki a tánckar hangképzésben nyújt segítséget. Lehetőségem nyílt a már meglévő tudásomat akár szóló énekben, akár stúdió felvételeken kamatozatnom, hiszen ilyen és hasonló jellegű feladatokat is rám bízott.

Milyen kiemelkedő szerepeid voltak/vannak? Mit gondolsz miért Téged jelölt és díjazott a Szövetség?

Az első fontosabb szerepem 2004-ben volt, amikor a Földön apám fia volnék című műsort mutattuk be. Erre mindenki önállóan készült fel egy számára kedves tájegység anyagából, és mivel én mindig is a kismagyarországi táncokat szertettem jobban, a kalocsai Cselik Mária táncát választottam. A felkészülés után egy válogatáson vettünk részt, és nagy elismerés volt, hogy bekerült a műsorba az én táncom is.

Nagyon nagy ajándék volt számomra a Naplegenda szóló szerepe, ezt 2005 óta táncolhatom. Igazi fordulópont a Labirintus volt, ami ugye teljesen új világot hozott az életünkbe. 2010-ben mutattuk be az Álomidőt, ebben kisebb szólisztikus lehetőségeket kaptam. Ami nagyon megragadt bennem, az a Hajnali Hold, aminek 2012-ben volt a bemutatója, ez a női tánckar közös munkája, kiteljesedése volt, amiben szintén részszóló szerepeket kaptam.

Úgy gondolom, hogy az eddigi munkám koronája a 2014-es Megidézett Kárpátalja műsor volt, ahol új oldalamról is megismerhettek a táncosok, hiszen itt lehetőséget kaptam, hogy a koreográfus „keze alá dolgozzak”, mert a nagypaládi cigány táncanyagot Módos Máté kollégámmal én taníthattam be a tánckarnak. Véleményem szerint a díjat mindezek összességére kaptam.

Engedd meg, hogy a Folkpédia nevében szívből gratuláljak az Évad legjobb női táncosa díjhoz, és további sok sikert kívánjak Neked!

A Tánc Világnapja alkalmából az Évad legjobb férfi táncosa díjat néptánc kategóriában Kolumbán Norbertnek (Duna Művészegyüttes), az Évad legjobb pályakezdője címet Módos Máténak (Magyar Állami Népi Együttes) ítélte oda a Magyar Táncművészek Szövetsége.

Az alábbiakban a szervezők tájékoztatása alapján közöljük a díjazottak listáját.

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai 

Az évad legjobb végzős növendéke díj: 

Klasszikus balett kategória – Rohonczi Viktória, Magyar Táncművészeti Főiskola 

Modern-kortárstánc kategória – Bocsi Petra, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola Szakközépiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozatának végzős növendéke 

Néptánc kategória – Béres Máté, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozatának végzős növendéke 

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze díj: 

Klasszikus balett kategória – Berzéki Melinda táncművész, Győri Balett 

Modern-kortárstánc kategória – Stohl Luca táncművész, Bozsik Yvette Társulat 

Néptánc kategória – Módos Máté táncművész, Magyar Állami Népi Együttes

Az évad legjobb férfi táncművésze díj: 

Klasszikus balett kategória – Leblanc Gergely balettművész, első magántáncos, Magyar Nemzeti Balett

Modern-kortárstánc kategória – Szabó Márton táncművész, Pécsi Balett

Néptánc kategória – Kolumbán Norbert táncművész, Duna Művészegyüttes 

Az évad legjobb női táncművésze díj:

Klasszikus balett kategória – Aliya Tanykpayeva balettművész, első magántáncosnő, Magyar Nemzeti Balett 

Modern-kortárstánc kategória – Góbi Rita táncművész, koreográfus, Góbi Rita Társulat

Néptánc kategória – Lévay Andrea táncművész, Magyar Állami Népi Együttes

Az évad legjobb alkotója díj – Bozsik Yvette táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas, érdemes művész

A táncoktatásért díj – Pintér Tímea táncművész, moderntánc tanár, Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozat

A tánctudományért díj – Andrásfalvy Bertalan nyugalmazott egyetemi tanár, professor emeritus, a néprajztudomány doktora

A táncművészetért díj: Roboz Ágnes koreográfus, karaktertánc tanár, címzetes főiskolai tanár, érdemes művész és Stadler Ferenc világítástervező

Életműdíj – Gál Jenő balettmester, professor emeritus, Harangozó Gyula-díjas, a Magyar Táncművészeti Főiskola nyugalmazott főigazgatója

Posztumusz életműdíj – Nagy Iván balettművész, balettmester, a Magyar Nemzeti Balett művészeti főtanácsadója

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai mellett az alábbi díjakat is átadják:

Imre Zoltán-díj – Goda Gábor koreográfus, rendező, Harangozó-díjas, érdemes művész

Az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a Táncművészetért díjai: 

A nagy alakításért díj – Bozsik Yvette táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas, érdemes művész

A nagy alakításért különdíj – Kiss Réka főiskolai hallgató, Magyar Táncművészeti Főiskola

A gálaesten emellett átadják a Nemzeti Táncszínház által kezelt Fülöp Viktor-ösztöndíjakat is.

Minden díjazottnak szívből gratulál a Folkpédia csapata!