Ezek a ruhák mesélni tudnak, hát engedjük újra mesélni őket!

Ezek a ruhák mesélni tudnak, hát engedjük újra mesélni őket!

Több, mint másfél évvel ezelőtt született meg az az ötletünk Kornéllal, hogy egy olyan új oldalt szeretnénk létrehozni, mely a magyar néptáncot, népi kultúrát a hétköznapi emberek számára is közelebbivé teszi, egy picit mai képekkel, gondolatokkal. Elsősorban egy új hang szeretnénk lenni a folklór világban. Célunk hírt adni mindarról, ami a magyar folklórban történik, legyen szó néptáncról, népzenéről vagy a népművészet bármelyik ágáról.

Ma egy évvel ezelőtt…

Mivel rengeteg népviseletem van, melyeket régről kaptam nagymamáktól, öreg néniktől; van hogy varrattam egy régebbi minta alapján (mivel szülőfalum Ecséd népviselete alig maradt fenn, mégis szerettem volna, ha ezt a pici kis palóc falucskát mindenki megismerné) illetve mások számára is beakartam mutatni milyen csodálatos a paraszti világ „divatja“, ezért 2015 augusztusában a nyár utolsó napján Kornél kamerája elé álltam. Azóta nincs megállás! Ma már olyan hölgyeket keresünk fel, akikről tudjuk, hogy eredeti népviseletük van (talán az ő nagymamájuk ruhája éled újjá rajtuk és a legautentikusabban tudják bemutatni egy adott vidék, tájegység népviseletét) és azt szívesen meg is mutatják a közönségnek. Azok a viseletek, melyek a Folkpédia oldalán megmutatkoznak egy olyan világba csöppentenek, melynek ma már csak halvány szikrája ég. Kevés olyan falu, község van ma Magyarországon, vagy a határon túl, ahol ilyen ruhákba öltözködnek, de szerencsére akad!

Ajánljuk az oldalt mindenkinek, aki akár egy fél percre csak kikapcsolódni szeretne, mindazoknak akit érdekel mi történik a magyar folklórvilágban, azoknak akik kiváncsiak milyen ruhába is jártak régen, vagy csak gyönyörű fotókat szeretne nézegetni. Kövessétek a Folkpédiát lesz miért! Ezek a ruhák mesélni tudnak, hát engedjük újra mesélni őket!