Kéméndtől Kalotaszegig

Kéméndtől Kalotaszegig

A dél-alföldi kisvárosban Kiskunhalason, szeptember második hétvégéjén igazi kulturális kavalkád látható. A 37. termény-betakarítási ünnepen a város apraja-nagyja megfordul. A szombat délelőtti Folk-matinéban a környék táncegyüttesei ropják majd a nagy színpadon, a kiteljesedés azonban az ezrek által figyelemmel kísért nagy menetben várható. Kuriózumnak számítanak a kurtaszoknyások Kéméndről, ahol rövid, pörgős szoknyát viselnek a lányok, asszonyok, és amelyből ünnepnapokon akár tízet is magukra vesznek a fehérnépek. A fodros ing, a piros csizma is elengedhetetlen része a viseletüknek. Az egykori monda szerint, az esztergomi pasa rendelte el, hogy a nők rövid szoknyát viseljenek, hogy a vásárban forgolódva gyönyörködhessen a térdükben. A kéjenc pasa eszén úgy jártak túl az asszonyok, hogy bár az elrendelt hosszúságúra vágták, derék alatt viselték a szoknyát, amelyet nem a csípő, hanem a pruszlikra erősített vastag, hurkaszerű pufándli tartott. A Halasi Szüreti Napokon a Bokréta Néptáncegyüttes nem csak a hiteles kéméndi viseletet, hanem táncokat is hoznak Kiskunhalasra. Felvidék után ugorjunk a Dél-vidékre, hisz a szabadkai és a magyarkanizsai csoportok is rászolgálnak a figyelemre. A Róna Táncegyüttes többszörösen „Kiváló minősítéssel” büszkélkedhet, ahogy a kanizsai Tisza Táncegyüttes Fürtöcske csoportja is méltón képviseli városát és a magyar néphagyományt. A lányok ősi, ösztönös és színtiszta énekhangja messzire bezengi a szüreti forgatagot, aki látta, halotta őket táncolni, énekelni- egyhamar nem feledi. Erdélyből a Katorzsa Néptáncegyüttes gyermekcsoportja érkezik majd a 3 napos fesztiválra, míg Lengyelországból a Dunajec-völgyi Regionális Tánc- és Énekegyüttes különleges produkcióit láthatja a közönség. A 13 órakor induló nagy menetben a már fent említett együttesek mellett természetesen városunk csoportjai is képviseltetik magukat, a Kiskun és a Halas Táncegyüttes is ott lesz a felvonulók sorában, ahogy a Mayossa Táncegyüttes is megmutatkozik, gyönyörű viseltekben.

Kiskunhalas város, felújított főterén felállított nagy színpadi produkciókat a Kiskun Táncegyüttes nyitja majd. A népes utánpótlás, felnőtt és szenior csapatot összefogó együttes többek között bodrogközi, sárközi, füzesi és rábaközi táncokat is hoz a Szüreti Napokra. Mándity László által vezetett, és hamarosan 10 éves jubileumát ünneplő együttes a regionális minősítő fesztiválon ezüst és bronzminősítést szerzett csoportos kategóriában, a táncosok szólistaként kiemelt arany, arany, ezüst és bronzminősítéseket szereztek. A látványos koreográfiák, csodaszép viseletek és mérhetetlen jó kedv, ami jellemzi az együttes egy-egy produkcióját.

Ezt követően érdemes lesz a Szüreti Borudvar programjaira is kitekinteni, merthogy a három napos fesztiválon, két színpadon, párhuzamosan zajlanak az események. Szomszéd településünk Kiskunmajsa néptánc csapata egy különleges produkcióval készül. Rimóczi házaspár és a Mayossa Táncegyüttes 14 tájegység népviseleteiből tart élőzenés viselet bemutatót. Szabó Zoltán és barátai húzzák majd a különböző tájegységek zenéit, így a ruhák tánc közben is nagyon szépen megmutatkozhatnak. A viseletbemutató koreográfusa Nokta Gábor, míg Rimóczi Hajni az öltözékekről mesél a nézőknek, férje Laci pedig bemutatja az aktuális táncos párokat, akik között sokan ismertek és elismertek néptáncos körökben.

A nagyszínpadon látható lesz még, a menetben is felvonuló Halas, az erdélyi, a lengyel és a két szerbiai tánccsoport is. Az estét nagy, közös táncház zárja, ahol két zenekar felváltva játszik majd. Szabó Zoltán és barátai valamint az üllési Rézhúros Banda gondoskodik arról, hogy minden táncos maradandó jó élménnyel térjen haza, s jövőre ismét találkozhassuk a Halasi Szüreti napokon.

Vadkerti Mónika

fotó: Anda Péter