„Ungvártól Rahóig havi öt alkalommal magyar táncház lesz”

„Ungvártól Rahóig havi öt alkalommal magyar táncház lesz”

Pál Istvánnal „Szalonnával” beszélgettünk az idén második alkalommal megrendezett Kárpátaljai mesterkurzusról.

„A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Pál István „Szalonna” és bandája és a Hagyományok Háza (Budapest) tanfolyamot hirdet olyan tanulni vágyó kárpátaljai művészeknek, pedagógusoknak, akik szeretnék jobban megismerni környezetük és a Kárpát-medence zenei és táncos hagyományainak sokszínűségét és fontosnak tartják a kárpátaljai kulturális élet élénkítését.” – olvasható a Kárpátalja.ma hírportálon.

Mesélj egy kicsit a kurzusról! Milyen célból indult el ez az egész?

Évek óta terveztem már, hogy maga a táncház mozgalom elinduljon Kárpátalján. Ez nem olyan egyszerű dolog, mert a szovjet érának a végvára Ukrajna, és oda érkezett el legkésőbb ez az egész táncházasdi. Gondolkoztam azon, hogy mi a módja annak, hogy ezt elindítsuk. 20 éve csináljuk Péterfalván a tábort a gyerekeknek, de ez kevés arra, hogy tényleg mozgalommá fejlődjön, ezért kitaláltam, hogy felkeresem a pedagógusokat, akik tanítanak, és ilyesmi dolgokkal foglalkoznak egész Kárpátalján, mondhatni bekopogtattam hozzájuk és összeverbuváltam őket.

Hogyan sikerült beindítani ezt a programot?

Évek óta próbálok pénzt szerezni arra, hogy kifizethessük az utazásukat és valamelyest az étkezésüket is, illetve hogy azoknak a zenészeknek, táncosoknak, akik tanítanak, a tiszteletdíjuk meglegyen. A múlt évben Balogh Zoltán miniszter úrtól kaptam erre egy pályázaton miniszteri támogatást. Elmondtam neki, hogy ez egy 3 alkalomból álló fél éves képzés lenne, aminek a vége az, hogy a beregszászi főiskolán, szakiskolai szinten elindulna a néptánc oktatás.

A kurzus már januárban elindult. Hányan jelentkeztek és jelenleg hol tartotok?

Általában 80-120 ember vesz részt. Most a kurzus közepén járunk. Az első részben Erdély volt a tananyag, a második részben Kárpátalja és a harmadik részben a Felvidéknek néznék meg a táncait, zenéit. Nemcsak ezek a részek jelennek meg, hanem hogy elméleti oktatást is kapjanak, szeretném meghívni Ratkó Lujzát, aki a viseleteket, a különböző régiókat mutatná be.

Kik jelentkezhettek a kurzusra?

Akiket én meghívtam, azok kifejezetten pedagógusok, de aki az újsághirdetésre akart jönni, az is tud. Ez mindenki számára nyitott, de elsősorban ez a pedagógusoknak volt meghívásos, és aki még szeretne eljönni, azoknak nyitva áll a kapu. Ez nemcsak a magyaroknak szól. Már jöttek ruszinok is, cigányok is, mindenféle embereknek nyitott a dolog, aki kíváncsi a szomszéd kultúrájára, a sajátjára. Hosszú távon szeretném, hogy ruszint is, románt is lehessen tanulni, mindenki tudjon kamatoztatni belőle.

Olvastam, hogy a résztvevők oklevelet is kapnak…

Akik ezt a három képzést jól elvégzik, azok kapnak egy olyan oklevelet, amellyel elkezdhetnek otthon tanítani. Mivel végzett pedagógusokról van szó, így egy akkreditációt kapnak arra, hogy néptáncot, népzenét taníthassanak.

Mik a további tervek?

Szeretnénk, hogy áprilistól Kárpátalján, öt helyszínen rendszeres táncház induljon, azokkal a mesterkurzus alatt összeverbuválódott zenekarokból, akik a maguk régiójában már elkezdtek muzsikálni. Ez azt jelenti, hogy Ungvártól Rahóig, ami egy olyan 240-50 kilométeres táv, havi öt alkalommal magyar táncház lesz.

Köszönjük, hogy válaszoltál a kérdéseinkre!