Tojásfutás – Záp vagy friss?

Tojásfutás – Záp vagy friss?

Minden évben húsvét vasárnapján rendezik meg Szigetbecsén a Tojásfutást. Az esemény egyedülálló, hiszen az országban csak itt maradt fenn ez a sváb szokás.

A legények tojást gyűjtenek, majd vasárnap délután a falu egyik utcájában (Petőfi Sándor u.- a Szerk.) két lépésnyi távolságra helyezik el őket. A sor végénél fúvószenekar helyezkedik el. A két futó fehér ruhába öltözik, derekukra sötét kendőt kötnek, fejükre nemzeti színű szalaggal átkötött kalapot, vállukra keresztbe piros szalagot tesznek. A zenekar mellett elhelyezett asztalra felállva megmutatják magukat a nézőknek.

Először a nemzeti zászlóval futnak végig a tojások mellett, így köszöntve az egybegyűlteket, majd zászló nélkül futva a feladatuk, hogy minél több tojást felszedjenek és a vendégek közé dobálják őket. Minden egyes futást egy pohár borral és tánccal ünnepelnek meg. A verseny addig tart, amíg van a sorban „dobálnivaló”.

Nézőként csak reménykedhetünk benne, hogy nem épp minket talál el egy záptojás! A tojásfutást hagyományosan húsvéti bál követi.

Ha idén lemaradtál róla, jövőre feltétlenül nézd meg ezt az egyedülálló szokást!