Sárközi Lakodalom

Sárközi Lakodalom

2015. Pünkösd hétvégéjén tartották Őcsényben a Sárközi lakodalmat. Ebből az alkalomból Pirisáné Nagy Katalin, bátai viseletkészítővel, népi iparművésszel beszélgettem!

Mióta foglalkozik viseletekkel? Hogyan került kapcsolatba velük?

Életemet a népviseletéről híres Sárközben élem. A népi értékek szeretetét és a ruhák készítésének mikéntjét édesanyámtól tanultam. Két nagylányom a bátai  néptáncegyüttesben táncolt kis koruk óta. Kezdetben nekik készítettem viseleteket, hiszen a fellépésekhez kellettek a szép ruhák. 
Réka lányom 2008 szeptemberében a Szekszárdi Szüreti Fesztiválon a Szüret szépe verseny II. helyezését érte el. A következő évben  párjával megnyerte a Sárközi lakodalom alkalmából megrendezett csárdás versenyt az általam készített tekerődző bíboros ősi református viseletben. Az értékelés szempontjai a tánc, a viselet és a kettő összhangja volt. Ezt követően sok biztatást kaptam. Elvittem munkáimat  a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya zsűrizéseire. 2012 évben megkaptam a Népi iparművész címet. Ekkor már 35 db zsűriszámmal rendelkező alkotással büszkélkedhettem. Sokat tanulok a néprajzi könyvek írásaiból, a tájházak gyűjteményeiből és az idős emberek elbeszéléseiből.  Több önálló és országos kiállítás anyagában jelen voltak már alkotásaim. Mára  már 3 kontinensen táncolnak az általam készített viseletekben. Megtalálnak a világhálón www.neptancviselt.atw.hu honlapomon, ahol több néprajzi tájegységből készített hiteles viseleteim láthatóak. Ez által is  szeretném tudásomat továbbadni.

Mennyire létező, élő hagyomány a Sárközben, hogy településenként eltérő a viselet? Ez miben mutatkozik meg?

Az 1900-as évek elején lényegesebb különbségek voltak a sárközi falvak viseletében. A mai népviseletként fennmaradó 1940-es évek viseleti stílusában is fellelhetőek éltérő vonások. Ilyen például a sárpilisi szabott selyemkötény, az őcsényi rojtos fodor díszítéses kötény. Alsónyéken a bőinget bekötik a szoknya alá és bársony mellényt viselnek felette. A többi belső sárközi faluban a bodorvászonból készült bíboring alsó csipkéje szépen kiterül a szoknya derekán, csak a köténnyel kötik le azt,  mellényt nem viselnek, helyenként vállkendőt kötnek. Lényegesebb különbség van a katolikusok és a reformátusok viseletében,  ami főleg a katolikus többségű  Bátán látható. A katolikus viseletben nincs rojtdíszítés a kötény szélén, nem díszítik hímzett szalaggal (pántlikával) a selyem anyagú szoknyákat, a félbodrú kasmír szoknyák bodra fölött néhol 1 sor pántlika mára megtalálható, de régen csak fényes islóg, paszománt dísz volt. A kötények anyaga itt megegyezik a szoknya anyaganya, a kasmír viseletnél is kasmír anyagú a kötény. A lányok nem használnak virágos fejdíszt (pártát), bársonyperémet kötnek hajfonatuk elé. Sokáig sorolhatnám még az apró különbözőségeket. Összességében mégis  mindegyik falu viselete a jellegzetes sárközi viselet stílusjegyeit tükrözi.

Szoktak-e kifejezetten a lakodalomra készíttetni viseletet?

Lakodalom előtt nagyobb a készülődés, hiszen ez a Sárköz nagy ünnepe. A lányok, asszonyok csinosítják, díszíttetik a már  meglévő viseleteiket. Sorhímzéseket (obligációt) is készítek a szoknya színvilágához és a viselője stílusához igazodva igény szerinti zsűrizett mintákkal. Akinek nincsen viselete az ilyenkor készíttet.

Mindenki a saját viseletében mutatkozik meg?

Sárközben mindenkinek saját ruhája van. Nemzedékről nemzedékre öröklődik. Régen az eladó sorban lévő lány viselete tükrözte a család anyagi helyzetét. Ez ma is kicsit így van. Nem szoktak kölcsön kérni, adni.

Hogyan látja, mennyire érdekli a mai fiatalokat a hagyomány, a viseletbe való beöltözés lehetősége?

Ez itt is változó. Sokat jelent a családi indíttatás. Én szerencsés embernek mondhatom magam, mert körülöttem sok fiatal van, aki szereti és tiszteli a néphagyományokat. Orsolya lányom sokat segít nekem, szépen hímez és sikeres eredményei vannak a népi gyöngyékszerek készítésében. Réka inkább a kutatni szeret ezen a területen. ” Slingőtt bodor, cifra gyöngysor a nyakán ” címmel megírta A bátai “gyöngyösbokréta” történetét, ami 2011-ben jelent meg a Bátai ” Sárköz” Néptánc Együttes kiadásaban.

Örülök annak, hogy országos szinten  egyre több fiatalt vonz a néptáncmozgalom.

A népviseleti ruhadarabok a mai kortárs öltözetekbe is beilleszthetőek. Egy régi leheletvékony bíbor bőinget, vagy a mai kézi szövésű változatát felveszik a lányok akár egy farmerhez, vagy alkalmi viseletként is. Nem csak táncos fiuk viselnek parasztinget népi rendezvényeken, a mindennapokban is felveszik. Kényelmesek, időt állóak 100 % pamut anyaguknál fogva. Egy sárközi gyöngygallér, hozzá gyöngy szorítkóval ( sárközi gyöngy öv) egy alkalmi ruha nem mindennapi dísze is lehet.

Használják-e még a sárközi településekben a viseletet a hétköznapokon is?

Van még pár idős asszony aki a mindennapokban is népviseletbe jár. Nem vetkőzött ki. Számuk sajnos évről évre csökken. Egyházi ünnepekre néhányan ismét felöltik a népviseletet. Örvendetes, hogy egyre többen vannak olyan fiatalok, akik népviseletben házasodnak. Újabb jelenség, hogy lakásdíszként jelenítik meg a felmenők viseletét, pl. egy próbababán, vitrinben elhelyezve.

Milyen volt az érdeklődés a Sárközi lakodalomra?

Sajnos az esős időjárás nem kedvezett a rendezvény látogatottságának, bár szombat délutánra a lakodalmi rendezvény kezdetére kisütött a nap, de a távolabbról érkező vendégek elindulását nagyban befolyásolta. A környező városok pünkösdi rendezvényei is megosztották az érdeklődőket.

Csak sárköziek vehetnek részt a Lakodalomban, vagy olyanok is beöltözhetnek, akiknek van megfelelő viselete hozzá?

Lakodalomkor nem csak a néptánccsoportok tagjai, hanem akinek kedve van és megfelelő sárközi viselete hozzá, az felveheti, megtisztelve ezzel az alkalmat.  Sajnos én nem sokat láttam a rendezvényből, mert itt a kézműves sátorban kiállítottam. Az ifjú párt, különösen a menyasszonyt és annak hagyománytisztelő öltözetét, a gyönyörű olajzöld színes virágos régi borotvált selyem anyagú, elegáns díszítettségű viseletét viszont én is megcsodáltam.

Kati Néni, köszönöm a beszélgetést, kívánom, hogy sok szép viseletet készítsen még mindenki örömére!