Programajánló 20. hét

Programajánló 20. hét

Csütörtökön május 14.-én este 20 órától a Marczibányi Téri Művelődési Központ vár minket egy hatalmas csángó bállal, ahol gyimesi táncosokkal és zenészekkel találkozhatunk. Házigazda Sára Ferenc. Infó itt.

A bál előtt egy csodálatos előadást is megtekinthetünk a Hagyományok Háza színháztermébe, ahol a Bem Táncegyüttes: Párosdi című előadását élvezhetjük. A Bem Táncegyüttes a hazai néptáncos élet egyik kiemelkedő együttese, munkájukról betekintést nyerhetünk ezen a videón keresztül az előadásról pedig itt olvashattok részletesebben.

Ha Romániában járunk a Magyar Állami Népi Együttes előadásával is találkozhatunk Székelyudvarhelyen a Művelődési Házban 19 órától, ahol a Magyar Rapszódia című előadást mutatják be.

Pénteken délelőtt 10 órától szintén a Marczibányi térre is el látogathatunk, ahol Szalóki Ágival és Dés Andrással találkozhatunk. Mesejátékuk a gyerekek közönségének ajánlott. Infó itt.

Délután 14 órától már a Hagyományok Házához vigyen az utunk, ahol a színházteremben a Népművészet Ifjú Mestere cím elnyeréséért versenyeznek a táncosok, énekesek és zenészek. További infó itt.

Erdélyi turnéjukon a Magyar Állami Népi Együttes Gyergyóditróban jár és este 19 órától a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban követhetjük őket, ahol szintén a Magyar Raoszódiát láthatjuk.

Május 16.-án szombaton rendezik meg a Múzeumok Majálisát, mely idén 20 éves jubileumát ünnepli. A Magyar Nemzeti Múzeum a 20. Majálison a múzeumokkal és a 20. század embereivel együtt a 20/20-at értelmezik és értelmezik újra , sok-sok szempontból. Itt kerül kiosztásra az év kiállítása és az év múvezuma díj is. www.muzeumokmajalisa.hu A Néprajzi Múzeum sátrához ellátogatva a Kapun innen és túl című kiállítással és sok más érdekességgel ismerkedhetünk meg.

Százhalombattán délelőtt 10 órától kezdődik a Muharay Elemér Népművészeti Egyesület 25. éves jubileumának ünneplése, melynek részletes programját itt olvashatjátok. Este 20 órától hagyományörzők báljában is részt vehetünk.

A Múzeumok Majálisa után és akár százhalombattai kiértünk után utunk újra a néptánc, népi kultúra fellegvárába a Hagyományok Házába vihet, hiszen egy új kezdeményezés, egy újabb sorozat előadását tekinthetjük meg, ahol a néptáncmozgalom neves koreográfusaival és alkotásaikkal ismerkedhetünk meg. Így este 19 órától Molnár István koreográfusi hagyatékával majd Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetőjének pályájával, alkotói képével ismerkedhetünk. Az előadás keretein belül az Erkel Néptáncegyüttes és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosait láthatjuk a színpadon. További információk itt.

Májsu 16.-án rendezik meg Salgótarjánban a IV. Palócföldi Táncháztalálkozóval egybekötött Palóc Hagyományok Családi Napját. A rendezvényen a Nógrád Táncegyüttes táncosai fognak palócföldi táncokat tanítani. Ebben az évben is nyitnak más területek felé, így az idén a vendégtájegység Mezőföld, az Alba Regia Táncegyüttessel. 17.00-tól kezdődik az esti gálaműsor, melyet a Palócföldi Gyermekantológiával kezdenek. Ha érdekel a Palócföld itt a helyed! Részletes programot a rendezvény facebook oldalán találtok.

Az Állami Népi Együttest követve a csíkszeredai művelődési házban érhetjük utol, 19 órától szintén újabb előadással gyönyörködtetik el a nézőket.

Ha vasárnap egy kis tanulásra vágynánk térjünk be a Marczibányi térre, ahol népi hangszeroktatásba csöppenhetünk. Gyimesi és moldvai dallamokat tanulhatunk Kerényi Róberttől, Bolya Dánieltől és Horváth Gyulától. Részletek itt.

Ha gyermekeinket, unokáinkat szeretnénk kicsit közelebbről megismertetni a néptánccal, népzenével a délelőtött töltsük a Művészetek Palotájába 11 órától a Hetedhét táncház programjába.

Vasárnap este 19 órától a marosvásárhelyi színház színpadán láthatjuk a Magyar Állami Népi Együttest. Ha egész hétvégén Kolozsváron és környékén járunk találkozhatunk a Hagyományok Házával, ahol először tartják meg a Hagyományok Háza Napjait.

A továbbiakban is várjuk a rendezvényeiteket, programjaitokat az info@folkpedia.hu-ra!