Múltunk a jelenben

Múltunk a jelenben

Pár nappal ezelőtt egy érdekes eseményre lettem figyelmes az üzenőfalamon. Múltunk a jelenben-egy nap népviseletben címmel Hrágyel Dóra  egy nagyon ötletes programot hírdetett, amely április 24.(péntek)-t a népviselet napjává avatja. Ha te is meg akarod ünnepelni ezt a napot, csak annyit kell tenned, hogy a hétköznapi viseleted egy népviseleti darabbal egészíted ki. Közösen tegyük meg ezt a napot a népviselet napjává.

Nem telt el pár nap felkerestem Dórit, hogy meséljen hogyan jött ez az ötlet.

Egy kedves ismerősöm éppen a szatmári ruhámat készítette, amikor az ötlet megszületett. A blúzt próbáltam és éppen egy farmerszoknya volt rajtam. Láttam, hogy milyen jól néz ki a két darab együtt, kedvem lett volna így menni a munkahelyemre. De ha én így mennék, miért ne jöhetne más is? Rövid közvélemény kutatás után létre is hoztam az eseményt, amely az ismerőseimnek köszönhetően gyorsan elterjedt néptáncos körökben. Ezúton is köszönöm a segítségüket.

Dóri 2014-ben kezdett el táncolni a Hencida Népművészeti Egyesületben és a mogyoródi Karikás Néptáncegyüttesben. Mivel mogyoródi születésű, a népviseletekkel már kisgyermekkorában megismerkedett. Nagymamájának köszönhetően a családja több régi darabbal is büszkélkedhet, melyeket egyházi ünnepeken, falusi rendezvényeken fel is szoktak venni. Ezek a ruhák családról családra szálltak, olyan anyagokból készültek, amelyeket már nem is kaphatunk meg az üzletekben. Számunkra s számukra is, ezeknek a ruháknak nagy eszmei értéke van és büszkén viselik őket.

Az esemény napján Dóri saját ünnepi viseletének az egyik darabját fogja választani. Csipkés ujjú fehér ing, és brokát selyemből készült mellényben lesz, illetve farmerszoknyában.

Lesz-e folytatása vagy bármilyen más terved van-e ezzel a programmal?

Látva, hogy mennyien érdeklődnek az eseménnyel kapcsolatban, szeretném, ha lenne folytatása. Évről évre megrendezésre kerülhetne, hogy valóban egy hagyomány jöjjön létre.

Öltsünk mi is a hétköznapi viseletünkhöz egy kis múltbeli örökséget, melyeket ha jól megnézünk vissza köszönnek, a mai divatba is! Hívjuk fel a figyelmet a letűnt kor divatjára és mutassuk be a kultúránk ezen oldalának gyöngyszemeit is. Naptárba, táblagépekbe, telefonokba felírni ÁPRILIS 24. (péntek) Múltunk a jelenben- egy nap népviseletben.

Készítsetek magatokról fotókat s ha kedvetek támad töltsétek fel facebook oldalunkra- FOLKPEDIA- illetve a fotókat lássátok el a #folkpedia hashtaggel!